Proteste în Iran. O femeie a fost ucisă pentru că nu purta hijab

Săptămâna trecută, Mahsa Amini, o tânără de 22 de ani, a fost arestată de poliția moralității din Iran pentru că nu s-a conformat normelor de vestimentație impuse de regimul fundamental, a relatat BBC.

Martorii spun că tânăra a fost ridicată de pe stradă, după a fost lovită într-o dubă de poliție.

Polițiștii neagă acuzațiile, spunând că Amini ,,a suferit brusc o problemă cardiacă”. Autoritățile au mai transmis, de asemenea, că femeia a fost reținută pentru ,,a fi educată despre hijab”. Mahsa Amini a murit pe 16 septembrie după ce a stat în comă la spital timp de trei zile.

Acest incident apare la câteva săptămâni după ce președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a pus în aplicare diminuarea drepturilor femeilor și a cerut o obediență mai strictă față de codul vestimentar.

Revoltele au început pe rețelele de socializare, iranienii exprimându-și furia față de poliția moralității. Proteste au avut loc în fiecare seară în diferite orașe.

Peste 70 de protestatari au fost uciși de forțele de securitate pe parcursul ultimei săptămâni. Sute de persoane au fost arestate. Organizația Națiunilor Unite pentru drepturile omului a reacționat și ea la noile măsuri ale guvernului iranian, cerând autorităților de la Teheran să respecte dreptul oamenilor de a protesta pașnic.

Presa statului l-a citat pe Ebrahim Raisi spunând că Iranul trebuie să „acționeze decisiv față de cei care se opun securității și liniștii țării”.

Un incident asemănător a avut loc pe data de 12 iulie 2022, de „Ziua naţională a hijabului şi a castităţii”, când  mai multe femei au fost arestate. Una dintre ele, Sepideh Rashno, scriitoare și artistă, a fost reținută pentru că era ,,îmbrăcată necorespunzător”. Ea a fost torturată în arest înainte de a fi forțată să își ceară scuze la televizor.

Surse: digi24.ro; bbc.com; hotnews.ro; spotmedia.ro

Sursă foto: digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *