Moarte suspectă după ce a mâncat o conservă făcută în casă

Un bărbat în vârstă de 58 de ani din județul Olt a murit infectat cu toxină botulinică după ce a mâncat o conservă făcută în casă.Acesta a fost internat mai multe zile la Spitalul Județean de Urgență din Slatina, medicii încercând să afle de ce boală suferă bărbatul.

Bărbatul a fost diagnosticat cu botulism

Ulterior, familia acestuia a spus că a consumat o conservă de pește făcută în casă iar în cele din urmă medicii au confirmat diagnosticul de botulism. Aceștia au făcut apel la mai multe spitale pentru a găsi un ser antibotulinic, însă nu au reușit iar bărbatul s-a stins din viață.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune însă că orice spital ar trebui să aibă câteva doze de ser antibotulinic pentru că botulismul reprezintă o urgență medicală, iar pacientul trebuie să primească rapid acest ser.

Ce este botulismul?

Medicii atrag atenția cu privire la această toxiinfecție alimentară severă cauzată de o neurotoxină produsă de Clostridium botulinum care afecteazå omul și numeroase specii de animale. Acaestă bacterie este prezentă în mediul înconjurător la plante,sol, fructe sau legume sub formă sporulată.

Alimente incriminate:

  • conservele alimentare, în special cele preparate în gospodăriile personale: conserve de came, de pește, de fructe și legume, insuficient sterilizate sau spălate;
  • camea afumată, șunca preparată în casă, mezeluri, cârnați, unele specii de pești;
  • foarte rar – conservele preparate pe cale industrială, când acestea sunt insuficient sterilizate.

Botulismul este considerat urgență medicală de rang A și tratamentul se efectuează în spitale specializate de boli infecțioase.Botulismul alimentar se manifestă prin dificultate la înghițire sau vorbire, gură uscată, insuficiență respiratorie,greață, vărsături și se tratează cu antitoxine și anticorpi, susținând funcțiile vitale afectate.

Prevenirea botulismului 

Riscul de botulism poate fi diminuat prin respectarea următoarelor reguli:

  • Conservele bombate sau cu termenul de expirare depășit se exclude din consum
  • Evitarea consumului conservelor de legume, carne şi peşte preparate în casă, care nu au fost sterilizate prin fierbere minim 30 de minute
  • Evitarea consumului de conserve al căror capac bombează
  • Evitarea consumului de alimente cu aspect şi miros neplăcut
  • Curăţarea atentă şi spălarea riguroasă a produselor vegetale
  • Conservarea la rece a mâncărurilor incomplet preparate sau a produselor alimentare perisabile.

Sursă: Adevărul.ro, Bioclinica.ro

Sursă foto:Adevărul.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *