Directorii și inspectorii școlari nu vor mai fi aleși politic, garantează Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, „garantează” că influența politică în numirile de directori sau inspectori școlari va fi de domeniul trecutului prin noul său plan de reformare educațională.
Acesta are de gând să schimbe componența comisiei de interviu la viitorul concurs într-o comisie ce va cuprinde doi profesori titulari și un reprezentant al mediului privat. De asemenea acesta a afirmat că a schimbat “sub 10” inspectori, dar că a făcut acest lucru “pe baza neîndeplinirii atribuțiilor de serviciu”.
“Pot să garantez că acest concurs (pentru directori de școli – n.r.) va fi exclusiv pe criterii de competență”, a afirmat ministrul.

Întrebat cum poate să garanteze că nu va mai exista influență politică, ministrul a spus: “Asumându-mi responsabilitatea pentru relevanța și securitatea subiectelor. Cine nu ia peste 7 la examenul scris, poate să fie membrul oricărui partid politic, nu intră în comisia de interviu. Cine intră în comisia de interviu va trebui să convingă un reprezentant al mediului privat și încă doi reprezentanți aleși prin vot secret, profesori titulari. Ceea ce până acum n-a mai fost.”
Edupedu.ro a scris că inspectoratele școlare, controlate în proporție covârșitoare de PNL, coordonează în prezent numirile directorilor interimari, în așteptarea concursurilor de directori.

Potrivit metodologiei de organizare a concursului de directori, publicată acum o săptămână, comisia de evaluare a probei de interviu, pentru fiecare unitate de învățământ, este constituită prin decizie a inspectoratului școlar general. Din comisie, potrivit aceleiași metodologii, fac parte:
Președinte – un inspector școlar
Membri: doi reprezentanți ai unității de învățământ – profesori titulari; un reprezentant al consiliului local; un reprezentant al departamentului de resurse umane din cadrul companiilor mijlocii, mari și foarte mari sau un reprezentant al unei companii specializate în resurse umane sau un cadru didactic din învățământul superior cu competențe în management instituțional/educațional.
Dialogul purtat duminică seară la B1 TV:
“Sorin Cîmpeanu: Pot să vă garantez că acest concurs va fi exclusiv pe criterii de competență.

Realizator: Vă dau eu exemplu. Anul trecut au fost schimbați directorii multor școli din București, știu, de pe la sectoare. Și au fost puși oameni apropiați de Partidul Național Liberal, nu e un mare secret, dle Cîmpeanu, partid din care faceți parte și dumneavoastră.

Sorin Cîmpeanu: Fac.

Realizator: Pot să vă dau exemplu. Chiar inspectori școlari, să vă dau exemplu, inspectorul de la sectorul 4, unde a fost o doamnă pusă, doamna respectivă a trecut de partea unui candidat, în fine. E genul de post, știți foarte bine, director de școală sau inspector școlar de județ sau de sector, cum e cazul Bucureștiului… sunt niște poziții politice foarte importante, pentru că, nu știu, se adună voturi, se face lobby politic…

Sorin Cîmpeanu: Ceea ce n-ar trebui să fie.

Realizator: Dar se întâmplă, e o realitate.

Sorin Cîmpeanu: Și garantez că nu va mai fi.

Realizator: Cum puteți să ne garantați?

Sorin Cîmpeanu: Asumându-mi responsabilitatea pentru relevanța și securitatea subiectelor. Cine nu ia peste 7 la examenul scris, poate să fie membrul oricărui partid politic, nu intră în comisia de interviu. Cine intră în comisia de interviu va trebui să convingă un reprezentant al mediului privat și încă doi reprezentanți aleși prin vot secret, profesori titulari. Ceea ce până acum n-a mai fost.

Realizator: (…) Și se votează 50%+1 din membrii comisiei, sau cum?

Sorin Cîmpeanu: Da. Și se dau note. (…) Am avut la concursul trecut și situații în care trei membri au dat 10.00 și doi membri au dat 1.00.

Realizator: Ei, nu se poate asta…

Sorin Cîmpeanu: Așa am zis și eu, dar au fost destule. În funcția de dorința fiecăruia. Unii l-au supraevaluat, alții l-au subevaluat. Tocmai spuneam că asta nu se va mai întâmpla.

Realizator: Pe de altă parte nu puteți să le interziceți profesorilor sau celor care candidează să aibă calitate politică. În momentul de față, să știe telespectatorii, mă joc și eu cu cifre, un procent important din directorii de școli din România și dintre inspectorii șefi, evident… Apropo, inspectoratele școlare fac parte din deconcentratele alea care se împart politic? Ați schimbat inspectori școlari de când sunteți ministru?

Sorin Cîmpeanu: Am schimbat câțiva inspectori școlari pe baza neîndeplinirii atribuțiilor de serviciu.

Realizator: Câți? 20, 10?

Sorin Cîmpeanu: Sub 10.

Realizator: Sub 10? Deci n-a fost o epurare politică…

Sorin Cîmpeanu: Nici nu va fi. Și așteptăm, după concursul de directori, și concursul pentru inspectori școlari.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *